SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
LUGI Handboll
UNGDOM

I-Protect Forskningsprojektet om Skadeförebyggande träning
2018-06-11 10:32
Senaste nytt från I-PROTECT, maj 2018


Skadeförebyggande träning minskar risken för skada. Denna typ av träning behöver utvecklas specifikt för ungdomar inom handboll.


I-PROTECT står för ”Implementing injury Prevention exercise ROutines in TEams and Clubs in youth Team handball” och är ett forskningsprojekt om skadeförebyggande träning inom ungdomshandboll (13-17 år) i samarbete med H43 Lund och LUGI HF. Målet är att gemensamt utveckla handbollsspecifik skadeförebyggande träning utifrån klubbarnas behov och förutsättningar samt med aktuell forskning som grund.


Delstudie 1

Den första delstudien genomfördes under 2016 och svarade på vad spelare, tränare, vårdnadshavare, klubbrepresentanter samt representanter från Skånes handbollförbund och Svenska handbollförbundet anser viktigt för att i högre grad integrera handbollsspecifik skadeförebyggande träning i ungdomslagen. Klubbpolicy och samarbete med experter; Utbildning, kunskap och kontinuitet; Inspiration, motivation och rutiner, samt Situationer och övningar framkom som viktiga områden att arbeta vidare med för att få skadeförebyggande träning att bli en naturlig del av handbollsträningen.


Delstudie 2 pågår

Med utgångspunkt i den första delstudien genomför vi nu workshops med forskare, spelare och tränare. Forskarna har expertis inom skadeförebyggande träning utifrån ett fysiologiskt-, biomekaniskt-, psykologiskt- och implementeringsperspektiv. Målet är att ta fram riktlinjer till ett utbildningspaket med skadeförebyggande träning som ska testas av tränare och spelare i Lugi HF och H43 Lund.


Har du frågor så är du välkommen att höra av dig till Eva Ageberg eller Sofia Bunke!Eva Ageberg, docent, ansvarig forskare

Institutionen för hälsovetenskaper

Medicinska fakulteten

Lunds universitet

Telefon: 046-2224943

E-post: eva.ageberg@med.lu.se

Sofia Bunke, universitetslektor

Institutionen för psykologi

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Lunds universitet

Telefon: 046-2221537

E-post: sofia.bunke@psy.lu.se


Nyhetsarkiv
Erbjudande från Hemrex2022-03-01 14:36
Information Intersport2020-07-22 20:46
 
Huvudpartner
Premiumpartner