Individuell träning

Under denna flik samlar vi träningspass som man kan köra när vi ej har kollektiva träningar med laget, t ex under sommaruppehållet, eller om du vill köra något extra pass på egen hand eller tillsammans med någon kompis.

Passen finns också att ladda ned under dokumentfliken

Sommaren 2021

Under sommaren har vi inga träningar med laget, så då behöver du träna själv eller tillsammans med någon kompis istället. Detta är för att du ska komma tillbaka väl förberedd för en ny säsong med laget.

• Träna minst ett par gånger i veckan under sommaren, även om du inte är hemma.
  • Gör det du kan, den bästa träningen är den som blir av!
  • Försök att få in både styrketräning och konditionsträning samt lite boll under varje vecka.
  • Lägg ev lite mer fokus på den typ av träning där ni känner ni behöver, relativt er själva, förbättras. Tänk på testerna vi har gjort under året.
  • Skriv gärna ner dina pass i en träningsbok, så har du koll på din träning. Du kan t. ex skriv ner datum, vad du gjorde, ungefär hur lång tid du tränade samt hur det kändes att göra aktiviteten.
  • Får du ont någonstans av träningen – vila någon dag extra eller ta det bara lite lugnare under passet. Träningsvärk är inget farligt, det kommer bl a av att kroppen belastar nya muskler. Om det fortfarande gör ont efter några dagar så kan det vara bra att kolla upp det med någon kunnig person.

Här kommer några olika pass som du kan använda dig av:

• Pass 1: Detta är ett styrketräningspass för gymmet, med fokus på Marklyft.
  • Pass 2: Detta är ett styrketräningspass för gymmet, med fokus på Frivändning + Press.
  • Pass 3: Detta är ett pass som utförs med egen kroppsvikt, om du ej har tillgång till något gym etc. Du kan gärna använda vikt/belastning i form av hantlar, en ryggsäck, en tung sten eller liknande som du har tillgång till där du befinner dig.
  • Pass 4: Detta pass är olika varianter av konditionsträning.
  • Pass 5: Detta pass är olika varianter av passningar och skott och kan med fördel kombineras med pass 3 o 4
  • Pass 6: Detta pass är ett renodlat målvaktpass som inkluderar både styrka och boll som kan köras istället för pass 3 o 5

Grundtankar för gymträningen:

• Värm alltid upp, totalt ca 10 minuter. Jogga, hoppa rep, roddmaskin, cykel etc. Gör även några ”böj och sträck”-övningar, gärna med pinne, för att få bort stelheten och få igång rörligheten.
  • Fokusera på huvudövningarna (Marklyft/Frivändning). De ligger i början och är den huvudsakliga träningen för passet.
  • Resterande övningar är kompletterande övningar som belastar övriga delar av kroppen. Gör dessa så bra du kan, men är du trött så ta mindre vikt här.
  • Den avslutande ”finishern” görs i mån av tid och ork!
  • Glöm inte att vila, både efter uppvärmningen och mellan övningarna. Då kan du utföra varje övning bättre och träningen blir mer effektiv.
  • Anpassa övningarna efter ev. skador och dagsform. Det är bättre att du utför träningen på det sätt du kan än att du skadar dig!

Marklyft & Frivändning + Press:

• Att tänka på (Marklyft): fötterna ”under” stången, fullt grepp om stången, ut med rumpan och upp med bröstet, bryt stången, bak/ner med axlarna, skapa buktryck (ljudeffekt!), pressa ner fötterna i marken, stången nära kroppen.
  • Att tänka på (Frivändning): samma som i Marklyft, dra upp axlar (”shrug”), snabba armbågar i vändningen, ”dyk” under stången, snabbt upp till raka armar i pressen.
  • Anpassa vikten så att du kan göra alla dina repetitioner och set - de sista ska vara tunga!

Har ni några frågor så hör gärna av er: dalle@stabiltraning.se. eller om det är mer specifik angående pass 5&6 till Peter: peter.dahlqvist@sgu.se

Lycka till

/Fyscoach Dalle och övriga ledare